MINDEN ÉRDEKLŐDŐT SZERETETTEL VÁRUNK ÚJ HONLAPUNKON
WWW.LAVE.HU
 
2011. október 1.
Az Oklevél önmagáért beszél!
2011. július 30.
ÓPUSZTASZER

A LAVE céljai között szerepel a hátrányos helyzetű csoportok segítése, ezen belül az ifjúság védelme. Dunaharaszti dinamikusan fejlődő város, az elidegenedés elkerülése érdekében nagy szüksége van a közösségek kialakítására, a kapcsolatok elmélyítésére.

Az ebben való tevékeny közreműködés a civil szervezetek feladata.

A LAVE szeptemberben ünnepli kétéves fenn állását, létjogosultságunkat bizonyítja, hogy az önkormányzat képviselőtestülete megalakulásunk óta már másodszor tisztelte meg bizalmával egyesületünket.

A 2010-ben pályázati úton elnyert 100.000,- Ft-ból a Szentendrei Skanzenbe és a Csodák Palotájába szerveztünk kirándulást egy-egy gyermekcsoportnak, idén pedig az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkot jelöltük ki az utazás célpontjaként. A kiválasztott helyszínek nem csak a szórakozás, hanem a kulturális és tudományos műveltség elmélyítését is szolgálják. A pályázati úton elnyert összeg nagysága, amely a tavalyi évinek 150 %-a, jelzi, hogy a város vezetése számít egyesületünkre, elismeri közösségépítő munkáját.

Miért pont Ópusztaszert választottuk?

 1. Egyik oka augusztus 20-a az államalapítás évfordulója. Kevesen tudják, hogy Béla király jegyzője, Anonymus a Gesta Hungarorum-ban tett említést először Ópusztaszerről: „Azon a helyen a vezér és nemesei elrendezték az országnak minden szokástörvényét meg valamennyi jogát is, hogy miképpen szolgáljanak a vezérnek meg főembereinek, vagy miképpen tegyenek igazságot bárminő elkövetett vétekért. Azt a helyet, ahol mindezt elrendezték, a magyarok a maguk nyelvén Szerinek nevezték el azért, mert ott ejtették meg a szerét az ország egész dolgának”. Igen fontos tanácskozási helyként szolgált a 13. században.
 2. A második ok sajnos anyagi jellegű: az Ópusztaszeri Emlékparkba egy négytagú családnak min. 10 ezer forint a belépőjegy ára, amihez még hozzá kell számolni az útiköltséget is.  Ezek a szépen felöltöztetett, gondozott és jól nevelt gyermekek olyan családokból jöttek, akik számára a nyaralás legfeljebb tanítási szünetet jelent. Legtöbbjük otthon, vagy a nagyszülőknél töltik a vakációt.
 3. A harmadik ok pedig a távolság. Ópusztaszer az útvonaltervező tanúsága szerint mintegy 140 km-re van Dunaharasztitól. A buszon töltött órákat játékos vetélkedővel, Ki Tud Többet a magyarságról? címmel, az Emlékpark történetének ismertetésével, Mátyás királyról szóló mesével, és közös énekléssel tettük színesebbé.

 A fiúk tisztára mosták a szennyest a lányok nagy derültségére.

A kirándulás részleteiről a Dunaharaszti Hírekben, a TEA magazin hasábjain is tájékozódhatnak az érdeklődők. 
2011. június 25.
HÁROMKÚT
Egyesületünk a Székelyföld Szerelmesei Egyesülettel karöltve látogatást tett az erdélyi kistelepülésen, ahol 165 lakos várta nagy szeretettel csapatunkat.
Az utazás célja a helyi iskola, illetve közösségi ház megépítésének támogatása, a gyermekek megajándékozása. Az iskola jelenleg ilyen képet mutatott:
Dunaharaszti lakossága összefogott az árvízkárosultak megsegítése érdekében: ruhákkal, cipőkkel, könyvekkel és játékokkal segítette egyesületünket, ezáltal az iskolamentő programot.
Az iskola gondnoka, tanítói nagy szeretettel látták vendégül a két egyesület tagjait. Frissen füstölt, igazi székely hurkával, szalonnával kínáltak bennünket, amit nagy örömmel fogyasztottunk el.
Imre Anna oktatja a négy osztály tanulóit, ősztől öt fővel gyarapodik az iskola, 18 fővel pedig az óvoda létszáma.
A gyerekek már nyári vakációjukat töltik, ami nem úgy zajlik mint nálunk: besegítenek az állatok körüli munkába és a betakarításból is kiveszik a részüket.
Reményeik szerint - ha a hatóságok is úgy akarják - az engedélyek beszerzése után ilyen közösségi ház fog megépülni Háromkúton, amiben új iskola, óvoda és könyvtár kap helyet.
2011. május 5.
A Születés Hete rendezvénysorozat keretében Egyesületünk a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola első osztályosainak tartott Ringató Rendhagyó Osztályfőnöki órát, melynek fő célja a baba-mama kapcsolat elmélyítése volt. A játékokkal arra fókuszáltunk, hogy a gyerekek hol a baba, hol a mama szerepébe bújva érezhessék át a szülő-gyermek kapcsolatának, a közös játék, a meseolvasás, -hallgatás fontosságát.
A délutáni Anyák napi ünnepséghez - a gyerekekkel közösen elkészített - ajándék kártyával járultunk hozzá, melyen a gyerekek babakori képe, a Titok virága és egy kedves versidézet szerepelt.
Miből lesz a cserebogár?
Miből lesz a cserebogár?
Mese mese mátka...
Mese, mese, mátka.....
Kártyák
Mi leszek, ha megnövök?
2011. 04. 30.
Nagy Várostakarítás
A Dunaharaszti Környezetbarátok Egyesülete idén is megszervezte a Nagy Várostakarítást, melyhez a LAVE is örömmel csatlakozott.
A MÁV Állomás előtti parkolóban egy csapattá szerveződött egyesületünk és a város legifjabb egyesülete, a TEA (Tenni Akarunk Dunaharasztiért). Közösen vágtunk neki a kijelölt útvonalnak, melyen két és fél óra alatt hat zsák szemetet, 5862 darab csikket szedtünk össze kitartó módszerességgel.
Az utcára dobott csikk bemosódik a csatornákba, és onnan eljuthat az élővizekbe – folyókba, tavakba, óceánokba. A kimosódó mérgező anyagok komoly veszélyt jelentenek a vízi ökoszisztémákra. A nehézfémek különösen hajlamosak az élőlények szervezetében és a táplálékláncban való felhalmozódásra.
Üzenet a dohányzó városlakóknak
A következő nagytakarításon szívesen látnánk sorainkban! A legjobb azonban  az lenne, ha a csikkek oda kerülnének, ahova valók: a kukába!!
Városszépítők
Egy jó csapat: a TEA, a LAVE és a jövő reménységei :)
2010.
Karácsonyi mézeskalácssütés

A mézeskalácssütés hozzátartozik az ünnepváráshoz. A mézeskalácssütő mesterek általában két változatot készítenek: díszítettet, amely egy kiskosárban díszeleg az asztalon, és a fára is kerülhet belőle; a másik változat az ehető vajpuha mézeskalács. Egyesületünk a gyerekek segítségét kérte a mézeskalácsok elkészítéséhez, díszítéséhez.  Az Erzsike néni által begyúrt tésztába szódabikarbóna is került, így a frissen kisült figurák máris fogyasztásra alkalmasak. A díszítőelemek a gyerekek fantáziáját dicséri, magok, dió és színes cukordara is jutott bőven a csizmákra, angyalkákra. A karácsonyi díszekkel felékesített osztályteremben a frissen sült mézeskalács illata, a gyerekek karácsonyi éneke fokozta az ünnepvárás hangulatát.

 

 
Mindenkinek kívánunk békés, boldog karácsonyi ünnepeket!

 

 

2010. szeptember végén

Élj, szeress, légy boldog, és hidd el nekem: szeretni annyit jelent, mint élni valakiért, s ez teszi szebbé az életet.

Jól csak a szívével lát az ember. Ami igazán lényeges, az a szemnek láthatatlan.


Antoine de Saint-Exupéry: A kis herceg

 

Csekély, de annál hasznosabb ajándékokkal köszöntötte egyesületünk az egyhónapos Rolandot.

 

Csodák Palotája

2010.09.19.

Esős reggelre ébredtünk, Dunaharaszti Vasútállomásán azonban - igéretükhöz híven - lelkesen gyülekeztek már 1/2 10-kor a gyerekek. Uticélunk most a Csodák Palotája volt, melyet augusztus utolsó hetében azzal a céllal zártak be, hogy újabb csodákkal lephessék meg az érdeklődőket.

 

 

 

 

 

 

 

Szentendre Skanzen

2010.07.08.

A hosszú esőzések után izgalommal vártuk július 8-át. Az idő kedvezett annak a kis csapatnak, akik reggel 8 órakor a Gyermekjóléti Szolgálat Andrássy úti épülete előtt szálltak buszra. Uticél a szentendrei skanzen! A busz az M0-on, majd a Megyeri hídon áthaladva sok látnivalót nyújtott a gyerekeknek. A skanzen játszóterén ki-ki habitusának megfelelően bizonyította ügyességét, majd vonatra szállt a csapat, hogy bejárja a 60 hektárnyi területet. Tudtuk, hogy a 247 épület megtekintéséhez kevés a rendelkezésre álló idő. Nem is beszélve arról, hogy 13 órára Gyurka Műhelyébe vártak, kenyérsütésre. A Haranglábtól gyalogosan tettük meg az utat, elhaladva a Felső-Tiszavidék házai, majd a vizimalom és az amfiteátrum mellett. A fiúk itt brake tánccal szórakoztattak bennünket. A gyerekek bánatára a szigorú idegenvezető nem engedett fel senkit sem a Dusnoki Szélmalomba. Át is szaladt mindenki a farmra, ahol lovat, kecskét etettek, és gyönyörködtek a két szürke marhában. Volt kötélhúzás is a játszótéren! Gyurka Műhelyébe érve a dagasztó teknőbe hamarosan bekerült a kovász, a liszt, s az első hat "pék" megkezdhette a dagasztást. Senki sem panaszkodott a ragacsos kezekre, élvezettel formálták a kis cipókat. Miután kisültek, mindenki hátizsákjába rejtette, hogy otthon büszkélkedhessen vele. Nem sok időnk maradt már, így nekivágtunk a hegynek. Első utunk a Kálvária dombra, majd a Dusnoki görög katolikus templomhoz vezetett. A nagy melegben a gyerekek már alig várták, hogy kulacsaikat friss, hidegvízzel töltsék fel a Felföldi Mezőváros közkútjánál. A Dél-Dunántúl és Nyugat-Dunántúl házainak megtekintésére már nem maradt időnk. Még egy gyors vásárlás a szatócsboltban: egy nyaklánc, egy gyűrű, képeslap az otthon maradt szeretteiknek. A buszon hűtött almaszeletekkel, medvesajttal kedveskedett Egyesületünk a fáradt gyerekeknek. A kirándulás megszervezéséért, lebonyolításáért köszönetük jeléül egy kis Szeretet csokrot vehettünk át. Ezúton mondunk köszönetet Dunaharaszti Önkormányzat Képviselőtestületének a támogatásért.

 

 

 

SZÜLETÉS HETE

2010. május 7.

Egyesületünk a Százszorszép Óvoda kis lakóinak tartott az egészséges táplálkozásról játékos előadást, bábműsort.

http://dunaharasztima.hu/wp-content/uploads/2010/04/Születés-hete.doc

2010. március 6.

Egyesületünk tagjai a Nemzetközi Nőnap alkalmából részt vett a hagyományos Asszonybálon, mely a Dunaharaszti József Attila Művelődési Központban került megrendezésre. A jó hangulatról a Taksonyi Szigeti Fiúk gondoskodtak.

2009 december

  Ruha- és játékgyűjtési akciónk sikereként könyvelhetjük el, hogy december 18-án a Mese óvodában átadtuk az óvodásoknak szánt ajándékcsomagokat. Schuszter Gyöngyi óvodavezető gondoskodott arról, hogy az óvodák között felosztásra kerüljenek a plüssök, babák, készségfejlesztő játékok.

 

 http://users1.ml.mindenkilapja.hu/users/nave/uploads/karcsonyi.pdf

   

A II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola ebédlőjében a szépen feldíszített karácsonyfa alatt kiváncsian bontogatták a gyerekek a játékokkal teli, díszes dobozokat. Megható volt a meglepetésük, hiszen nem szoktak hozzá, hogy ajándékot kapjanak. Szerdán ők kedveskedtek műsorral az öregek otthona idős lakóinak.

 

 

Krisztofernek személyesen adtunk át otthonában egy szeretetcsomagot.

 

2009. 12. 12.

LUCA NAP

Egyesületünk részt vett december 12-én a Dunaharaszti Környezetbarátok Egyesülete által szervezett Luca napi börzén a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola tornatermében. A legkisebbektől a felnőttekig mindenki találhatott számára érdekes programot, vásárolhatott kedvezményesen karácsonyi ajándékot. A szerencsésebbek tombola-nyereménnyel gazdagodva térhettek haza. A játék- és ruhagyűjtés sikeres volt, ez tette lehetővé, hogy a rászoruló gyermekeknek karácsonyi ajándékcsomaggal kedveskedhettünk.

Köszönjük minden pártoló tagunknak, aki az akciót adományával támogatta :)

   

2009 szeptember

Aryola-Design kalap- és mellénybemutató

Szeptemberben a Lányok Asszonyok a Városért Egyesület a Mustang Lovasklubban megrendezett díjugrató versenyen adott helyet egy érdekes kiállításnak. Sátrukban egyedi kalapok, hozzá illő mellények sorakoztak. Mind-mind Aranka ötletei, keze munkája. Az Egyesület egy olyan asszonyt mutatott be a nagyközönségnek, aki szakmai tudásával gyermekkori álmát valósítja meg. "- A mai világban félnek az emberek egyediek lenni. Hiányzik a mai viseletekből az egyediség, tervezzenek elegáns, de nagyon lezser kalapokat is, viszont amiket én tervezek egyediek, kitöltik az űrt a kettő között.- " nyilatkozta Aranka, aki a kalapok és mellények mellett ballagási tarisznyákat is tervez, melyek nagy sikert arathatnak a helyi óvodákban, iskolákban. A kalapbemutató mellett egy kisebb rajzversenyt is szervezett az Egyesület, melynek résztvevői nem távozhattak üres kézzel. Mindenki kapott ajándékot, aki pedig kalapot tervezett, megkapta a Tiszteletbeli Divattervező Oklevelet. Meglepetésre a leglelkesebb rajzolónak két tizenéves fiú bizonyult, végül egyikük vihette haza a fődíjat is. A kiállítást sokan megcsodálták, sok szép rajz született, láthatóan mindenki jól érezte magát ezen a szép őszi napon.

 

2009 április

 

Csapatunk ellátogatott a Budakeszi Vadasparkba, ahol a kellemes tavaszi időben megszemléltük a park lakóit és kötetlen beszélgetéssel, napozással töltöttünk el néhány kellemes órát. A nap fénypontjaként közösen fogyasztottuk el egyik pártoló tagunk felajánlását, egy gesztenyetortát.

 

 

 

2008 december

Luca nap a József Attila Művelődési Házban

 

A tilalom napja volt. Tilos volt tüzet gyújtani, varrni, mert büntetésből Luca bevarrja a tyúkok ?tojókáját?. Tilos volt fonni, szőni, mert Luca összekeveri a fonalat, kóccá változtatja, és kócot tesz annak az esze helyére, aki ezt a vétséget elköveti.
Luca napján kezdik készíteni 9-féle fából lucaszékét. Készítője mindennap farag rajta egy kicsit, s így karácsony napjára elkészül. Innen ered az a szólás, hogy: ? Úgy készül,mint a lucaszéke.? Mikor szokták ezt mondani? Akkor, ha valakire, vagy valamire nagyon sokat kell várni.
Karácsony napján ? az éjféli misén- a lucaszékre állva fel lehet ismerni a boszorkányokat, mert olyankor szarvakat hordanak, tartja a néphit. Ezután azonban haza kell szaladni és a széket tűzbe kell vetni, mert különben a boszorkányok ellátják a baját a lucaszék tulajdonosának. 

 

 

 

 

 

2008 október

Kenyér napja

 

 1. A  mindennapi kenyerünket add meg nekünk ma!
 2. Katolikus családban  a kenyeret megszegés előtt megkeresztelték. Jelezve, hogy Isten ajándéka, adománya
 3. A szolgáló, a munkás kenyéradó gazdának hívta munkaadóját
 4. A családfőt, a dolgozó embert nyelvünkben kenyérkeresőként emlegetjük
 5. A testi-lelki jóbarátunkat kenyeres pajtásunknak nevezzük
 6. A kenyér is csak süve jó
 7. A cipó csak cipó, nem kenyér
 8. Ahol kalács nincs, ott jó a kenyér is
 9. Régi búzából is válik jó kenyér
 10. Ha megdobnak kővel, dobd vissza kenyérrel
 11. Ki milyen kovászt csinál, olyan kenyeret eszik
 12. Egy fehér kenyérnél, jobb a kettő
 13. A kenyér is annál jobb, minél több a szeme
 14. Úgy kellesz nekem, mint egy falat kenyér

 

Közép-Kelet Európában a kenyér az Élet szinonimájaként szerepel. A gabonafélék (rozs, zab, árpa és a búza, de a kukorica) megléte, termesztése mindig a hatalom, a jólét megtestesítője volt.

Ma a kenyér csak egy péktermék, de évszázadokon keresztül egy nép, népcsoport számára alapvető, napi nélkülözhetetlen táplálékot jelentette.

 

 

 

   Faültetés a Kegyeleti Parkban

 

Dunaharasztin egymás mellett élnek a bolgár, a magyar, a német és a roma kultúra képviselői.  A Zöldkorona Kft. által felajánlott platánfa jelképezze a békés egymás mellett élést. Az Önkormányzattal közösen kijelölt helyre ünnepélyes keretek között ültettük el az Összefogás Fáját, melyre sorban felkerültek a színes szalagok.

 

 

 

 

 

 

 

 

               Egészséges táplálkozás az óvodában

 

Kedves vendégeket vártunk

 

Akik el is érkeztek hozzánk egy szerdai napon. Előzetes egyeztetés után, a "Nők a Városért Egyesület" képviselői meglátogatták óvodánkat. Az egyik vegyes csoportban a helyes fogápolással, az egészséges fogak megóvásával kapcsolatos tudnivalókat idézték fel a gyermekeknek játékos formában.

Esztétikus kosárkáikat megrakták mindenféle földi jóval: gyümölcsökkel, zöldségekkel, tejjel, kiflivel. Ami a szájápoláshoz szükséges: fogkefékkel, fogkrémekkel; ami a szemnek kedves: labdákkal, babákkal, játékokkal, és ami az ügyes kezeknek való: színezőkkel, amik a kosár alján lapultak.

Az egyórás találkozó alatt maximálisan lefoglalták a kíváncsi, érdeklődő kicsiket. Játékos feladatok formájában, vezették rá a gyermekeket - Kondor Erzsike néni vezetésével -, mi jó a fogaknak, és mi nem. A zöldségek, gyümölcsök jótékony hatásai a fogakra hamarosan megmutatkoztak, amikor jóízűen ropogtatták azokat. Mindenki válogathatott ízlése szerint belőlük, nem győzték az egyesületi tagok kínálni.

Hogy az agyukat is kellően megtornáztassák, Vendégeink találós kérdéseket tettek fel, amiket könnyedén megfejtettek: kivéve, amit nem!

Mindezt még fokozni is tudták: egy kedves történetet báboztak el a fogfájós Pistikéről, aki nem vigyázott a fogaira. Közben síkbábot készítettek az óvodásokkal, majd a történetet ezzel a bábbal fejezték be.

Jó hangulatú órát töltöttünk együtt, az együtt játszást nemcsak az óvodások élvezték, hanem a "Nők a Városért Egyesület" megjelent tagjai is.

Köszönjük a sok egészséges falatot, a gondoskodást, a fáradozásukat, a kedvességüket, no meg az ajándékokat is.

 

A dunaharaszti Mese Óvoda

1. csoportja nevében

Bókkon Károlyné

Megjelent: Dunaharaszti Hírek novemberi lapszámában

 

 

 

 2008 május

 

                                                      Mini Gyereknap

Miközben nagyszabású gyermeknapi programok zajlottak városszerte, egyesületünk a Toscana Cukrászda segítségével mini rajzversennyel, vetélkedővel kedveskedett az arra járó kicsiknek és nagyoknak.

 

 

 

 

 

 

 

 

Oldalmenü
Naptár